På den här hemsidan kan du läsa om maten som familjen Backlund (Lena, Pär, Axel, Nils och Ellas) upplever i Argentina. Vi kommer att skriva lite om olika råvaror, hur man gör en riktig asado och dela med oss av lite recept.
Vill du komma tillbaka till ARGENTINABLOGGEN, kolla här. Tips: Klicka på bilderna för att göra dem större. Gilla oss:
Naanbröd - passar utmärkt på en curryafton
Den 17 maj 2014 skrev
Pappa:
Vi blev bjudna på curryafton hos våra goda vänner som bor på vår gata. Då måste man ju ha nannbröd och vi bakade jättegoda bröd i stekpannan. De bar vi i en kylväska (men nu var det en varmväska) så att de fortfarande var ljumma när curryn serverades.
Receptet räcker till 8 nannbröd. Här kommer ett receptet som vi använde med stor framgång: 1 pkt torrjäst eller ett paket vanlig jäst, 50 gram 3 dl vatten, fingervarmt (med torrjäst varmare) 8 dl vetemjöl 1 tsk salt 2 msk olja 2 tsk honung eller socker 1 ägg Blanda ut jästen med vattnet och lite möjl. Rör därefter ner resten av mjölet utom en dryg dl för utbakningen. Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek, det tar uniefär 40 minuter. Häll upp degen på ett bakbord och knåda, dela sen till 8 delar som knådas. Kavla sen ut till 4-5 mm tjocka och drygt 15 cm i diameter kakor. Grädda i en stekpanna som värmts up på maxvärme 3-4 minuter på varje sida. Innan servering pensla på smält smör. Servera ljumma och njut!
Empanadas - en Argentinsk specialitet
Den 25 april 2013 skrev
Lena:
Empanadas äter man mycket här i Argentina, och det gör vi med. Det är som piroger ungefär, en deg-rundel med någon sorts fyllning som gräddas i ugnen. Fyllningen kan vara en röra med köttfärs, kyckling, ”arabe” (köttfärs med lite orientalisk kryddning), ost och skinka, pumpa, spenat, tonfisk, lök eller blandningar med egentligen vad som helst. Jag har kommit på att Empanadas är Argentinarnas pytt-i-panna, man tar det som blivit över under veckan och använder det som fyllning. Ofta har de också bitar av kokt ägg i. De kan antingen vara tillagade i ugn eller friterade, själv föredrar jag de som är tillagade i ugn. Som ni ser på bilden kan de också ha lite olika form, det är bra så att man kan hålla ordning på vilken sort som är vilken.
Ofta köper vi färdiga Empanadas. Bäst är de på ett bageri eller matställe med take-away mat, men man kan också köpa helt okej Empanadas på till exempel Carrefour. De är godast om man värmer lite, men kan också ätas kalla också. Empanadas är perfekt som pick-nick mat eller en enkel helglunch. Det går naturligtvis också att göra Empanadas själv och det provade vi härom dagen. Degen kan man göra själv men här i Argentina kan man förenkla genom att köpa färdigkavlade deg-rundlar i 20-pack på mataffären. Det var enkelt och bra tyckte vi. Vi fyllde med överbliven köttfärssås och en köttfärsblandning från en tidigare middag som innehöll bla bönor och majs, den kallade vi för ”Arabe”. I några hade vi också i bitar av kokt ägg, fast den allmänna uppfattningen hos oss är att det är godare utan. Här kommer ett recept på deg som jag hittade på Internet, men alltså inte provat ännu: 8,5 dl vetemjöl (½ kg) 60 gram smör 1 tsk salt 1 ägg Ca 2 dl vatten (un vaso) Mixa ihop alla ingredienser och kavla ut tunt (ca 3 mm). Ta ut rundlar, ca 12 cm i diameter. Fyll rundlarna med något, ett förslag för Argentinska Empanadas con carne är: 400g köttfärs En hackad lök Två kokta ägg Oliver efter smak Salt och peppar efter smak Annan krydda efter smak Stek köttfärs och lök i olja. Krydda efter smak. Tillsätt ägg i bitar samt oliver och låt blandningen svalna. Lägg drygt en matsked av fyllningen på en rundel (så mycket som ryms men så att den fortfarande går att stänga). Nyp ihop kanterna, använd gärna en gaffel. Grädda i 200 grader ca 15 minuter. På bilderna ser ni hur det kan gå till. Visst blev resultatet fint?! Nej, riktigt så fina blev inte våra, vi får träna lite mer, de på bilden är köpta på ett bageri i Martinez ;-). Men goda blev de i alla fall!
Argentinas grillkultur
Den 24 februari 2013 skrev
Pappa:
Köttet här i Argentina är fantastiskt och jag tänkte skriva lite om det här på bloggen Argentinamaten. Det som jag själv tycker är svårt att veta när man reser är namnen på de olika köttbitarna på olika språk och hur de skiljer sig i olika länder! Vad heter tex en oxfile på engelska och varför? Vad är en Bife de Chorizo, har det med korv att göra? Det och mycket annat kommer jag att berätta här. Trevlig läsning!
Argentina är känt för sin Asado. I den kända bemärkelsen så är Asado helt enkelt en grillfestmiddag. Här tänder man grillen redan på eftermiddagen för att få en fin glöd till middagen. Hela familjen och många vänner samlas och man eldar och grillar till sent in på natten. På grillen lägger man grönsaker, korvar, fläsk och nötkött, kyckling, lamm, kort sagt allt som går att grilla.
Äpplena börjar mogna så det är dags för en god äppelkaka
Den 17 februari 2013 skrev
Pappa:
De första äpplena börjar mogna och jag och Ella blev sugna på att baka en äppelkaka. Här får ni vårat recept på en jättegod kaka, passar perfekt till söndagseftermiddagsfikat. Det här behövs till smeten:
100 gram smör eller margarin 2 dl socker 2 st ägg 3 dl vetemjöl 1/2 dl havregryn 1 tsk bikarbonat, eller hälften bakpulver (hittade inte det i Argentina) 1 dl mjölk Strössel: 2 tsk kanel 2 msk socker Äppelmums: 2 st skalade äpplen skurna i tunna klyftor Rör smöret och sockret poröst. Tillsätt äggen och rör till en smidig smet. Blanda mjöl, havregryn och bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt sist mjölken och blanda väl. Häll upp i en ganska stor smord och bröad form och stick ner äppelklyftorna tätt i smeten. Strö över socker och kanel. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 30-35 minuter beroende på storleken på formen.
Kan man baka en banankaka i Argentina?
Den 3 februari 2013 skrev
Pappa:
Det skulle vara gott med lite banankaka, men kan man baka en banankaka i Argentina? För att få svaret så bakade jag en. Finns alla igredienser att få tag på? Jo, först handlade jag lite och sen hittade jag resten i skafferiet. Det här borde bli gott att blanda ihop:
100 gram smör eller margarin 3 dl socker 2 st ägg 5 dl vetemjöl 2 tsk bikarbonat, eller hälften bakpulver (hittade inte det i Argentina) 1 tsk ingefära 2 tsk kanel 2 st bananer (mosade) 1/2 dl kallt kaffe Tag rumsvarmt smör och blanda med socker till en porös smet. Rör sedan ner äggen. Blanda ihop alla torra ingredienserna; mjöl, bikarbonat, ingefära och kanel och rör sen ner i smeten. Tillsätt till sist bananerna och kaffet sen ska allt röras till en jämn smet igen. Häll upp i en ganska stor smord och bröad form och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 35 minuter. Svaret på frågan är alltså ja, det går aldeles utmärkt att baka en banankaka i Argentina och den blev supersmarrig och väldigt saftig. Prova själv!
Fajitas, en familjefavorit
Den 31 januari 2013 skrev
Pappa:
Nämner vi att vi ska äta Fajitas så jublas det i våran familj. Och igår blev det stort jubel! Våran fajitas är enkel att göra och vi lagade till allt varmt på grillen. Vi saltade och pepprade 6 rejäla kycklingfiléer som vi sen helgrillade, ca 10 minuter på varje sida, men det är viktigt att kolla så att de blir precis färdiga. Väntar man för länge så blir kycklingfiléerna lätt väldigt torra, men igår lyckades vi perfekt. På grillen la vi också spring onion, som fick ligga där tills den blivit mjuk, samt röd paprika som vi saltat lätt och blandat med olja. Till detta serverades en guacamole med lite tomat och vitlök samt crème fraiche. Sen lägger man allt i ett tortillabröd och bara njuter!
Lite mer om våran trerätters lördagsmiddag
Den 19 januari 2013 skrev
Pappa:
Begreppet "trerätters" är populärt i våran familj. Det betyder att vi lagar förrätt, varmrätt och efterrätt tillsammans. Vi lägger tre lotter med respektive rätt i en keps och sen drar barnen varsin rätt att vara ansvariga för. De kollar i olika kokböcker och sen skriver vi ner allt vi ska handla. Vi vuxna hjälper till när det behövs men vi har också ansvar för fördrink och förtugg till alla. Igår lagade vi alltså en trerätters och på våran blogg kan ni se resultatet. Vi grillade som vanligt på våran parilla och som ni ser på bilden blev det en helgrillad oxfile, här heter den lomo. Vi kryddade bara med salt och peppar, det är så enkelt de för det mesta förbereder köttet här i Argentina. Efter 10-12 minuter på varje sida var köttet klart och för att det ska bli helt färdigt la vi in det i folie för att värmen skulle sprida sig in till mitten. Slutresultatet ser ni på den andra bilden nedan. Det blev riktigt gott. Till maten drack barnen pomelo och vi drack ett Merlot från 2011 producerat av Latitud 33, Mendoza.
Skapad av Axel Backlund
|